Tech Woordenboek

Je hebt ons “Tech woordenboek” gevonden! Hierin staan een heleboel technische begrippen waar je eventueel vragen over hebt. Valt je iets op of mis je misschien een begrip, dan zouden we het fijn vinden als je je feedback achterlaat.

AC-motor
Er zijn drie type motoren in föhns: DC, AC en digitale motor. Met een AC-föhn kun je je haar drogen en professioneel stylen met een blaasmond. Het resultaat wordt lang behouden dankzij de combinatie van een harde blaaskracht (tot 170 km/u) en de dunne blaasmonden (4 en/of 6 mm). Een föhn met een AC-motor is lichter qua gewicht en gaat langer mee t.o.v. föhns met een DC-motor.

Auto Curl Technologie
De Curl Secrets van BaByliss hebben een gepatenteerd systeem genaamd: Auto Curl Technologie. De ruimte waar de krul wordt gemaakt in de Curl Secret - ook wel krulkamer genoemd - bevat deze technologie. De Curl Secret ‘slokt’ je lok als het ware op. Jij houdt de Curl Secret met zijn opening tegen je hoofd aan, plaatst er een gekamde lok in en de Curl Secret neemt je lok op. Je lok wordt automatisch gedraaid rondom een buis in de krulkamer. Zodra hij klaar is laat je de Curl Secret los en is je lok perfect gekruld. Een exacte how to stap voor stap vind je hier.

Blaasmond
Een blaasmond gebruik je als je je haar wil föhnen net zoals bij de kapper. Met een blaasmond föhn je slag en volume in je haar of verzorg je de puntjes. Dit doe je op de laagste snelheid + temperatuur. Hoe smaller de blaasmond is, hoe preciezer de lucht wordt gepositioneerd op je haar en je dus een strakker resultaat krijgt. De iets bredere blaasmond gebruik je als je het haar styled samen met een borstel. Door de breedte plaatst de blaasmond zich gemakkelijker op de borstel.

Coolshot
Op de meeste föhns zit een Coolshot-knop. Gebruik deze functie altijd na het drogen + stylen van je haar. Je haarschubben zijn door het föhnen namelijk open gaan staan. De Coolshot zorgt ervoor dat ze weer dicht gaan. Hierdoor gaat je haar mooi glanzen, maar blijft ook je gestylede haar beter zitten. Föhns met een DC-motor hebben ook wel eens een Coolshot-functie. Hier komt echter niet écht koude lucht uit. Dit type motor kan namelijk niet snel genoeg afkoelen, waardoor hij geen koude lucht snel kan creëren. We adviseren je voor een goede Coolshot te kiezen voor een föhn met AC- of digitale motor.

DC-motor
Klassieke föhns bevatten een DC-motor. Deze föhn is geschikt indien je een föhn niet iedere dag gebruikt en alleen je haar wil drogen. Deze motoren hebben een korte levensduur (tot ongeveer 500 uur) en een maximale blaaskracht van 95 km/uur. Vaak worden bij DC-föhns grote blaasmonden geleverd (9, 10 of 14 mm). Hierdoor is hij geschikt voor het stylen van je haar met een blaasmond en losse borstel. Grote blaasmonden kun je namelijk makkelijk plaatsen op je borstel om zo grip te houden tijdens het stylen.

Diameter
Krultangen beschikken over verschillende diameters. Een kleine diameter van 19 of 25 mm geeft kleine compacte krullen. Bij 32 mm kun je denken een normale krul en bij 38 mm krijg je een mooie, grove krul – het beachy waves-effect.

Diffuser
Met een diffuser kun je je de natuurlijke vorm van je krullen of slag accentueren, maar een diffuser zorgt ook voor volume in het haar. Combineer de diffuser met een lage snelheid en een hogere temperatuur voor het beste resultaat. Sluit je routine af met een shot van koude lucht (Coolshot).

Digitale motor
Een digitale motor zorgt voor de beste droogprestaties en gaat het langst mee (tot wel ongeveer 10.000 uur). Ideaal als jij je haar dagelijks tot meerdere keren per week föhnt. Digitale motoren kunnen de temperatuur goed reguleren en worden niet warmer dan 70°C. De meest veilige temperatuur om je haar te drogen. Wat ook goed kan, zo lang je föhn een hoge blaaskracht heeft. Digitale föhns gaat tot 208 km / uur. Daarnaast blijft de föhn lekker licht door deze motor.

Filter
Aan de achterkant van föhns zie je een filter. Bekijk bij de aanschaf goed of je deze eraf kan halen. In het filter komt stof en het is belangrijk dat je deze geregeld schoonmaakt. Zo gaat je föhn extra lang mee.

Geslepen messen
De messen van BaByliss welke worden gebruikt in alle tondeuses, baardtrimmers en grooming sets worden geslepen. Dit is anders dan bij andere merken. Daar worden namelijk de messen gestanst. Door het slijpen worden de messen scherper en kan er een 3D vorm in worden geslepen . Hierdoor ontstaat er een betere grip op de haren en ben jij sneller klaar met jouw trimbeurt.

Ionisch
Ionen zijn negatief statisch geladen deeltjes. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Tenminste als je voor een haarstylingtool gaat welke een ionische functie heeft. Deze zorgt ervoor dat je haar antistatisch wordt en je haar wordt er extra glad en glanzend van.

Keramisch
Keramiek verwerkt BaByliss in de platen van haar stijltangen, in het verwarmingselement van de stijltangen, in de krulkamer van de Curl Secret en rondom de motoren van de föhns.

Voordelen van keramiek:

 • is snel op temperatuur
 • zorgt voor een constante warmte over de platen of in de krulkamer, waardoor iedere lok even mooi wordt
 • geen temperatuurswisselingen, waardoor je iedere lok maar één keer hoeft te behandelen voor extra bescherming van je haar
 • heeft een lange levensduur
 • behoud je haarstylingtool bij het gebruik van haarproducten zoals heat protecting sprays
 • Vermindert de frictie tussen het haar en de stijltang of in de krulkamer
 • zorgt voor langduriger steil haar
 • en last, but not least; het beschermt je haar.

Zijn er 100% keramische stijltangen? Helaas is dit een fabel. 100% keramische platen zou heel duur worden en bovendien erg breekbaar. Leveranciers van haarstylingtools verwerken keramiek in hun producten. BaByliss heeft het hoogste percentage keramiek in haar stijltangen en Curl Secret verwerkt, namelijk 66%

Kilometer per uur
Wil jij snel je haar drogen? Kijk dan naar het aantal kilometer per uur bij de aanschaf van een föhn. Hoe hard de föhn blaast zegt meer iets over de snelheid van je haar föhnen, dan de temperatuur. Het is eigenlijk net als je was buiten hangen met weinig zon, maar wel met wind. Schijnt de zon weinig of niet en waait het, dan is je was sneller droog dan als het heel warm is zonder wind. De snelst drogende föhn heeft een blaaskracht tot 208 km / uur.

Temperatuur bij föhns
De beste temperatuur om je haar op te föhnen is 70°C. Hiermee droog je veilig en snel je haar, mits de föhn ook een hoge blaaskracht heeft (> 170 km / uur). Wil jij het beste voor je haar? Kies dan een digitale föhn aangezien zij de temperatuur goed constant kunnen houden op 70°C. AC-föhns blazen iets minder hard en worden hierdoor ook iets warmer (80 - 90°C). DC-föhns worden het warmst (90-100°C).

Temperatuur bij stijltangen, krultangen + Curl Secrets
Kijk goed of een haarstylingtool de temperatuur heeft welke bij jouw haar past. Weet je niet wat werkt op jouw haar? Koop dan een tool met veel temperatuurinstellingen. Algemene indicatie per haartype:

 • Dun haar: 150 - 180°C
 • Normaal haar: 180 – 200°C
 • Dik haar: >200°C

We raden aan om slechts één keer over iedere haarlok heen te gaan, omdat je je haar niet onnodig wil verhitten. Kies voor de laagste temperatuur wanneer je voor de eerste keer je nieuwe stijltang probeert. Bereik je niet het gewenste resultaat? Verhoog dan de temperatuur.

Sensor
Een aantal producten van BaByliss (6500FRE, AS500E, C1500E en ST500E) beschikken over een digitale sensor. Deze producten meten en weten hoe ze zichzelf hier op moeten aanpassen. Zo weet de föhn welke blaasmond jij gebruikt en past hij de blaaskracht aan, maar daarnaast meet hij ook 366x per seconde de temperatuur, zodat het niet warmer wordt dan 70°C. Zowel de Curl Secret als de föhnborstel meten ook welk opzetstuk er wordt gebruikt. De stijltang meet de dikte van jouw haar en past dan de temperatuur aan zodat deze geschikt is voor jouw haartype.

Stijltang vs. Stijlborstel
Met een stijltang maak je je haar super steil, doordat je het haar positioneert tussen twee platen. Een stijlborstel maakt je haar steil, maar behoudt wel wat volume doordat je het haar als het ware borstelt.

Stoomfunctie
Stoom in stijltangen herstelt de vochtbalans in je haar. Hierdoor ontspannen je haarvaten zich weer en sluiten de haarschubben. Hierdoor blijft het in de perfecte conditie, maar blijft het ook langdurig glad en glanzend.

Voordrogen
Wij adviseren je bij het gebruik van iedere haarstylingtool je haar voor te drogen met een föhn zonder mondstuk.

Watt
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie het product verbruikt. Het aantal Watt bepaalt de temperatuur van de luchtstroom en het energieverbruik van het apparaat. Wattage zegt niets over de snelheid van het apparaat. Wil je weten of een föhn hard blaast, dan kijk je naar de blaaskracht welke wordt uitgedrukt in kilometer per uur.

Wtech Microcut
Wtech MicroCut is een gepatenteerde technologie van BaByliss For Men. De messen zijn opgebouwd uit allemaal kleine W’s naast elkaar. Dit zorgt een betere grip en kun je moeiteloos haren verwijderen. Hierdoor ben je 25% sneller klaar met jouw trimbeurt.